Fiziksel Gelişim Açısından Oyun


Oyun, çocuğun hareket etmesinde, büyük-küçük kaslarının gelişmesinde ve kan dolaşımının düzenli olmasında yardımcı olur. Ayrıca iç salgı bezlerinin dengeli bir şekilde salgılanmasına katkı sağlar. Hormonal dengeyi düzenleyen ve fiziksel gelişimi destekleyen oyun bu özelliğiyle sosyal ve duygusal gelişimi de etkiler. Ayrıca çocuk oyun ile hareketlerini kontrol altına almayı öğrenir. Verilen yönergeler ve kendi isteği doğrultusunda hareketlerine yön vermeyi farklı oyunlarda edindiği tecrübelerle geliştirir.

Oyun sırasında çocuk zıplama, tırmanma, çekme, itme, boğuşma, taşıma gibi hareketlerle kısaca bütün vücuduyla mücadele etmek durumundadır. Oyun, güç, hız, dikkat, eşgüdüm ve esneklik gibi motor becerilerin gelişmesi için ideal bir süreçtir. Çocuk ayrıca oyun yoluyla vücudun bölümleri arasında koordinasyon ve denge sağlayarak hareketlerinde esneklik ve çeviklik kazanır.

Genel olarak fiziksel gelişim büyük ve küçük kas becerilerini kapsar. Basketbol, voleybol, futbol gibi top oyunları büyük kasların gelişimini sağlar. Misket, kart oyunları, yırtma-yapıştırma gibi oyunlar ise küçük kasların gelişimine destek olur. Vücutta biriken enerjinin yakımına ya da yıkımına yardımcı olan bu eylemler, oyun yoluyla çocuğun sağlıklı olmasına katkı sağlar.